Guten Appetit

wtorek, 6 marca 2018

Bułeczki drożdżowe z budyniem


Pyszne, mięciutkie z aksamitnym nadzieniem budyniowym - to dzisiejsze bułeczki drożdżowe.
Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek do kawy.
Budyń to idealne nadzienie zimowych drożdżówek, smaczniejszego nie znajdziesz. Rozchodzą się w oka mgnieniu.
Bułeczki są łatwe do przygotowania, ciasto idealne do współpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.


Składniki na ciasto:
420 g mąki orkiszowej (300 g jasnej+120 g pełnoziarnistej)
180 ml mleka
1 jajko+1 żółtko
50 g masła
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
30 g drożdży
Nadzienie budyniowe:
1 budyń na 500 ml mleka
2 łyżki ksylitolu/cukru
350 ml mleka
1 łyżka masła
Kruszonka:
80 g mąki orkiszowej (60 g jasnej+20 pełnoziarnistej)
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki wiórków kokosowych
40 g masła
1-2 łyżki wody - opcjonalnie

Wykonanie:

  • w 2 łyżkach mleka rozpuścić drożdże. Pozostałe mleko z masłem pokrojonym na kawełeczki zagrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem lśniące, jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • z podanych składników zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i schować do lodówki
  • w kubeczku rozmieszać proszek budyniowy z częścią mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wmieszać rozmieszany proszek i mieszać trzepaczką balonową, aż budyń zacznie bulgotać. Na koniec wmieszać łyżkę masła. Budyń przykryć folią spożywczą tak, by folia stykała się z budyniem. Ma to zabobiec powstaniu kożucha
  • ciasto wyjąć z misy, jeszcze raz zagnieść, odgazować, następnie podzielić na 10 kawałków. Uformować kulki, rozpłaszczyć i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
  • w każdej bułeczce zrobić miejsce na budyń uciskając dnem szklnanki środek bułeczki do samego dna. Środek wypełnić budyniem. Rant bułek posmarować mlekiem. Posypać bułeczki przygotowaną kruszonką
  • piec w 180`C 20-25 minut, do zrumienienia
                                                                  SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Teraz to dopiero slinka leci :-). Grypa mi przechodzi,to musze wziac sie do testowania przepisow. Widze,ze ostatnio ich sporo dodajesz :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki z budyniem warto przetestować, bo są świetne!

      Usuń
  2. Wyglądają jak z piekarni, ale na pewno smakują zdecydowanie liepiej :) domowo i wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, starałam się:) Wiadomo, domowe najlepsze!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)