Guten Appetit

wtorek, 20 marca 2018

Deser z mango i domową kruszonką


Deser w pucharku jest bardzo łatwy w przygotowniu, pięknie się prezentuje i z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Smaczne, niskokaloryczne "co nieco". Zawartość pucharka i jego kaloryczność zależy wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.
Dzisiejszy smakuje bosko, bo mango i serek mascarpone zadbały o super smak. Możesz go jednak przygotować z samym jogutrem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami.
Zazwyczaj do pucharkowych deserów używamy biszkoptów, herbatników lub bezików.
Dzisiaj kupnym ciasteczkom nafaszerownych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym dziękujemy. Zamiennie użyj domowej kruszonki.
Możesz jednorazowo przygotować jej więcej, przechowywać w zamkniętym pojemniku i używać według potrzeby. Kruszonkę zrobiłam z mąki orkiszowej pół na pół z mąką pełnoziarnistą, także w deserze masz dodatkową porcje błonnika. Zdrowo i pysznie!

Składniki na kruszonkę:
200 g mąki orkiszowej (100 g jasnej 700 i 100 g pełnoziarnistej 2000)
120 g zimnego masła
100 g cukru/ksylitolu
1-2 łyżki wody
ziarenka z 1 laski wanilii
dodatkowo:
1 mango
sok i skórką z limonki/cytryny
250 g mascarpone
4 łyżki mleka
200 ml jogurtu greckego
3-4 łyżki cukru

Wykonanie:
  • składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki
  • ciasto rozkruszyć na kruszonkę miedzy palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Przestudzić 
  • mango odkroić od pestki, wykroić miąższ, następnie pokroić w kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami soku i skórką startą z limonki i 1/2 łyżki cukru
  • mascarpone ubić z mlekiem, dodać jogurt grecki i cukier
  • rozdzielić do pucharków mango, rozłożyć serek i posypać kruszonką. Podawać zaraz po przygotowaniu
                                                                 SMACZNEGO !


5 komentarzy:

  1. Wysmienity deserek. Bosko sie prezentuje. Przepis na kruszonke chetnie zapisze. Przyda sie,taka zdrowsza wersja :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzien dobry czesto odwiedzam i korzystam z Pani przepisów za co jestem wdzieczna, poniewaz sa zroznicowane, ciekawe, a potrawy wychodza z nich bardzo dobre ;) Polubilam Pani strone na fb ale wyskakujace okienko o polubienie Pani strony za kazdym razem kiedy chce otworzyc jakis przepis doprowadza mnie do irytacji i zniecheca do dalszego korzystania z Pani strony. Czy moze Pani cos z tym zrobic? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, mnie to też denerwuje, bo sama musze przez to przejść. Wystarczy jednak jeden maleńki klik i strona powraca, dlatego uprzejmie proszę o wyrozumiałość. Właśnie fb przekierowuje wiele nowych zainteresowanych i ułatwia dotarcie do nowych czytelników. W ten sposób blog spełnia swoje zadanie:)

      Usuń
    2. cd. postaram się jedenak tylko o jeden klik!!!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...