Guten Appetit

piątek, 16 marca 2018

Gofry czekoladowe na maślance


Czekoladowych łakoci ciąg dalszy, gofry podwójnie czekoladowe. bo oprócz kakao z dodatkiem drobinek czekolady. Gofry na wzór belgijskich, tych z rodzaju trochę racuchowatych. Mięsiste, czekoladowe wnętrze zadowoli wszystkich czekoladocholików.
Jeśli wolisz gofry lżejsze i bardziej chrupiące, wystarczy zwiększyć dodatek maślanki, także przepis bardzo uniwersalny.

Proste składniki, które na pewno masz na stanie. Zatem do dzieła!
Nałożenie wg uznania, ale dla mnie najlepsze to najprostsze, z cukrem pudrem.

Składniki :
200 g mąki orkiszowej 630
3 jajka
250 g maślanki (lub 450 g )
40 g kakao
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła
50 g ksylitolu/cukru
100 g czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli

Wykonanie

  • suche składniki odważyć i wymieszać
  • maślankę zmiksować z jajkami
  • masło roztopić, przestudzić
  • wymieszać przy pomocy miksera mokre składniki z suchymi oraz z masłem
  • smażyć na lekko natłuszczonej gofrownicy wg instrukcji  urządzenia
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. orkiszowe gofry są super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejku!!! To musi byc przepyszne. Beda na sto procent,na sniadanko :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)