Guten Appetit

sobota, 10 marca 2018

Kokosowy ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem


Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, danie które każdy pamięta z dzieciństwa. Proste, ekonomiczne i po prostu pyszne.
Zawsze jadłam ryż gotowany na wodzie, ponieważ nikt w domu za mlekiem nie przepadał (przepis tutaj).
Dziś wersja wzbogacona, ponieważ ryż ugotowałam na mleku kokosowym i do masy ryżowej dodałam wiórki kokosowe.
Danie dietetyczne, lekkostrawne i na pewno nie tylko  dzieci zjedzą taki obiad ze smakiem.


Składniki:
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
5 jabłek
sok z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru/ksylitolu
masło

Wykonanie:

  • zagotować mleko kokosowe, wsypać ryż, szczyptę soli, zamieszać i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. W międzyczasie można kilka razy zamieszać
  • obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem i cynamonem
  • naczynie do zapiekania wysmarowć masłem
  • ryż wymieszać z wiórkami kokosowymi. Układać w naczyniu na przemian z jabłkami tak, by ostatnią warstwę stanowił ryż. Ułożyć na wierzchu wiórki masła
  • zapiekać w 180`C 20 minut
  • podawać z jogurtem greckim lub śmietaną
                                                                   SMACZNEGO !




5 komentarzy:

  1. Pyyyyysznie!
    Ryż zapiekany z jabłkami to ulubiony mój podwieczorek z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to danie może być pysznym podwieczorkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje,ze przypomnialas mi zapomniany przepis. Chetnie z niego skorzystam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, urozmaicenia w kuchni nigdy za wiele:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...