Guten Appetit

czwartek, 22 marca 2018

Śledzie marynowane w occie jabłkowym z olejem


Święta tuż, tuż i na pewno szukacie ciekawych i smacznych pomysłów na świąteczne menu. W poście wielkanocnym nie może oczywiście zabraknąć śledzi, dlatego podrzucam przepis na super śledzika.
Nie tylko najsmaczniejsze ale i najzdrowsze, ponieważ marynatę przygotowałam na bazie octu jabłkowego. Ocet jabłkowy to nie tylko zalety medyczne, ale coraz popularniejszy staje się w kuchni. Mowa naturalnym occie jabłkowym, pachnącym jabłkami, żółto-słomkowym kolorze i naturalnie mętnym, bo tylko taki posiada wszystkie wartości zdrowotne.
Co prawda zabarwia marynaty, ale daje subtelniejszy smak niż inne octy i marynaty są łagodniejsze. Olej dodatkowo łagodzi smak marynaty.
Cukier w mojej marynacie zastąpił miód. Zdrowszej i smaczniejszej marynaty już nie znajdziesz.

Składniki:
500 g śledzi solonych
1 szklanka octu jabłkowego 6%
2-3 szklanki wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
1-2 cebule
1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno
2-3 listki laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego
8 kulek czarnego pieprzu
2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie

Wykonanie:
  • śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy. Czas moczenia zależy od śledzi jakie kupisz, swoje moczę 1 godzinę
  • wodę zagotować z solą i przyprawami. Do wrzątku wrzucić pokrojoną w krążki cebulę. Odstawić rondel do przestudzenia
  • do letniej marynaty dodać miód, dokładnie wymieszać i na koniec wlać ocet. Ilość octu zależy od własnych preferencji smakowych. Najlepiej wlać 2 szklanki i skosztować marynatę, zawsze  można dolać więcej. Marynata powinna być trochę "przerysowana" w smaku, by śledzie były smaczne
  • śledzie wyjąć z moczenia, odsączyć na papierowym ręczniku. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki
  • w słoju układać naprzemiennie śledzie z cebulą. Zalać marynatą, na koniec wlać olej. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 dni, by się "przegryzły"
                                                                 SMACZNEGO !


1 komentarz:

  1. I really like what you guys tend to be up too. Such clever work and coverage!
    Keep up the great works guys I've included you guys to blogroll.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)