Guten Appetit

niedziela, 4 marca 2018

Chrupiący indyk w panierce panko


Lżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe!
Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko.
Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta.

Zapraszam na pyszne kotleciki!

Składniki:
500 g filetu z indyka
sól, pieprz
2 jajka
mąka pszenna do obtaczania
panko
olej

Wykonanie:
  • filet z indyka pokrój w poprzek na 2-3 cm plastry. Rozbij tłuczkiem pod folią spożywczą. Posól i oprósz pieprzem
  • kolejno obtaczaj najpierw z mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko
  • układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Tłuszcz powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości kotleta
  • po usmażeniu odkładaj upieczone kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podałam z plasterkami cytryny, ziemiaczanym puree i surówką z kapusty na chiński sposób
                                                                    SMACZNEGO !

5 komentarzy:

  1. Panko to świetny produkt. Rzadko robię panierowane kotleciki, ale jeśli już, to sięgam właśnie po tę panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie wiem,co to jest panko :-). Nigdzie u nas nie widzialam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej trudno ją kupić, jeśli to w dobrze zaopatrzonym sklepie z azjatyckimi specjałami:) Najłatwiej zamówić w intercie:)

      Usuń
  3. czy jak zmieszam sama platki drozdzowe z bulka tarta to bedzie to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, bułka tarta jest za drobna. Poza tym przy robieniu panko odrzuca się skórki wykorzystując tylko środek pieczywa:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...