Guten Appetit

poniedziałek, 12 marca 2018

Tortilla orkiszowa, pełnoziarnista. Dieta szybka przemiana


Tortilla dla miłośników zdrowych, razowych produktów. Tortille  w odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i  zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem.
Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia następnych meksykańskich specjałów: quesadilli, tacos i  enchiladas. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno zwijane z dowolnym farszem. Możliwości tak naprawdę są nieograniczone.
Prezentowane dziś tortille znajdują również zastosowanie w diecie - szybka przemiana w fazie I i III.
To świetny zamiennik pieczywa, szczególnie dla tych, którzy nie pieką chleba w domu.
Nasz ostatnio ulubiony farsz do  tortilli to sałata rzymska+awocado+łosoś wędzony+rzodkiewki+sos musztardowy.

Składniki na 6 tortilli:
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
135 ml gorącej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę więcej mąki. 
  • ciasto podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować kulkę, spłaszczyć, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15 minut
  • kulki z ciasta rozwałkować jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm
  • dobrze rozgrzać patelnię i smażyć (bez tłuszczu) po 20 sekund na jedną stronę. Jak tylko zaczną ukazywać się pęcherze obrócić placek na drugą stronę. Nie smażyć za długo, w przeciwnym razie tortille będą twarde i nieelastyczne
  • usmażone tortille odkładać na talerz i trzymać pod wilgotnym papierowym ręcznikiem lub od razu zwijać, by zachowały kształt
  • przechowywać w lodówce owinięte w wilgotny papierowy ręcznik i folię. Nadmiary można mrozić 
                                                                 SMACZNEGO !

8 komentarzy:

  1. super! Robiłam wiele razy, jest lepsza niż sklepowa. Zapraszam do mnie www.feeleat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, nie ma porównania! Dzięki, wpadnę:)

      Usuń
    2. Ale super smakuja pozdrowienia sasiadka z Kassel��

      Usuń
    3. Miło mi:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Genialny przepis. Wreszcie corka nie bedzie jadla juz tych ze sklepu :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, na pewno zdrowszy! Są tak łatwe, że córka bez trudu sama je przygotuje:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)