Guten Appetit

czwartek, 29 marca 2018

Wiekanocna babka drożdżowa z makiem


Królowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych przepisów.
Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna na mleku.
Przechowywana owinięta folią spożywczą jest pyszna nawet na 3 dzień. Polecam!


Składniki:
300 g mąki orkiszowej jasnej 700
125 ml maślanki
50 g masła
25 g drożdży
2 łyżki cukru/miodu
2 szczypty soli
1 jajko
1 żółtko
składniki na masę makową:
200 g maku (gotowy mielony)
200 ml mleka
3 łyżki amaretto
2 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
rodzynki - opcjonalnie
1 białko

Wykonanie:
  • mak zalać wrzącym mlekiem zagotowanym z cukrem. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać bakalie, cynamon i amaretto. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy makowej przed wyłożeniem na ciasto dodać ubite na sztywno białko
  • drożdże wymieszać z 2 łyżkami maślanki do rozpuszczenia. Do misy robota przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść - odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wielkości 30x40 cm. Na cieście rónowiernie rozłożyć przestudzoną masę makową. Zwinąć ciasto w roladę i ułożyć w babkowej foremce wysmarowanej masłem
  • piec w 190`C 35 minut. Początkowo studzić w foremce, po około 10 minutach wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem  

                                                                SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. It's actually very difficult in this active life to listen news
    on TV, therefore I simply use internet for that purpose, and obtain the most up-to-date information.wholesale NFL jerseys

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglada. Ktoras z Twoich bab:-) Wielkanocnych musze upiec :-). Weroniko zycze Ci zdrowych,pelnych radosci i szczescia Swiat Wielkanocnych :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baba jest obowiązkowa:)
      Dziękuję i wzajemnie wspaniałych Świąt:)

      Usuń
  3. I've been browsing оn-line more than 3 hourѕ theese
    days, уet I neveг discovered аny fasciating article
    like yours. It is lovely pricе enoough for mе. In my vіew, if aall site owners аnd bloggers made jᥙst riɡht content аs you did,
    thhe net shall bee mucһ more useful thɑn ever Ƅefore.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...