Guten Appetit

sobota, 28 kwietnia 2018

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką


Najsmaczniejsze o tej porze to ciasto z rabarbarem. Dziś rabarbarowiec dla miłośników drożdżowych wypieków. Na kawałek drożdżowego z rabarbarem i chrupiącą kruszonką skusi się każdy, dlatego warto upiec go na dużej blaszce. Bardzo podzielne, a nadmiary idealnie nadają się do zamrożenia.
Część mąki w kruszonce zastąpiłam mielonymi migdałami, ale smak kruszonki możesz modyfikować wg własnych upodobań smakowych. Idealne będą mielone, podprażone orzechy laskowe lub w zdrowszej wersji zmielone płatki owsiane.

Składniki na ciasto (na blaszkę 36x45 cm):
440 g maki orkiszowej jasnej
200 ml maślanki w temp. pokojowej
3 łyżki cukru
1 jajko
60 g masła/oleju
szczypta soli
30 g drożdży
800 g rabarbaru
2 garstki mrożonych malin/truskawek
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki orkiszowej jasnej
+50 g mielonych migdałów
100 g masła
3 łyżki cukru
cukier puder - do posypania

Wykonanie:
  • składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce
  • drożdże roztrzeć z 2 łyżkami maślanki, aż się rozpłyną. Do misy robota odważyć wszystkie składniki  (jeśli używasz masła rozpuść je wcześniej) i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryć je ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • rabarbar obrać i pokroić w 3 cm kawałki
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia. Papier z rozwałkowanym ciastem przenieść na blaszkę. Równomiernie na cieście rozsypać rabarbar i maliny, lekko docisnąć ręką. Na wierzchu rozkruszyć kruszonkę
  • piec w 190`C 30-35 minut do lekkiego zrumienia kruszonki
  • przestudzone posypać cukrem pudrem
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. This post is worth еveryone's attention. Where cɑn I find oᥙt mօre?

    OdpowiedzUsuń
  2. Thɑnks for finally talking aƄߋut >"Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką" <Loved it!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...