środa, 4 kwietnia 2018

Grzanki francuskie z chałki orkiszowej


Grzanki francuskie to proste i pyszne śniadanie lub podwieczorek, z prostych składników, które znajdziesz w każdej lodówce. Podstawowym jest jednak czerstwa chałka. Rzadko pozostaje choć okruszek po domowym pieczeniu chałki, tym razem zawieruszył się kawałek i mogłam zrobić francuskie grzanki. Przepis podstawowy na najlepszą chałkę znajdziesz tutaj.
Przygotowanie grzanek polega na usmażeniu obtoczonych kawałków czerstwej chałki w roztrzepanych jajkach z mlekiem.
Tak odświeżona chałka zyskuje "drugie życie"-  jest puszysta, mięciutka i ciepła jak ta prosto z piekarnika.
Dla mnie oprócz cukru nie potrzebuje już żadnych dodatków. Możesz jednak podać francuskie grzanki z dżemem, nutellą lub sezonowymi owocami.
To jeden ze smaczniejszych recyklingów kuchennych. Polecam!

Składniki:
3-4 kawałki czerstwej chałki
1 jajko
2 łyżki mleka
szczypta cynamonu
masło ghee do smażenia
cukier - opcjonalnie

Wykonanie:

  • chałkę pokroić w 1.5-2 cm kawałki
  • jajko z mlekiem i cynamonem roztrzepać widelcem
  • maczać kawałki chałki w przygotowanej masie jajecznej i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
  • podawać natychmiast po upieczeniu oprószone cukrem pudrem lub z innymi dodatkami
                                                                  SMACZNEGO !



1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...