Guten Appetit

wtorek, 24 kwietnia 2018

Pierogi ruskie - rolowane


Pierogi ruskie robiłam w bardzo wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane.
Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny.
Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem.
Cóż stoi na przeszkodzie, by do sera dodać ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów.

I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie!

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Składniki na farsz:
500 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Wykonanie:

  • wcześniej ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką. Intensywnie doprawić solą i pieprzem
  • mąkę wymieszać z gorącą wodą, szczyptą soli i olejem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, identyczne jak na pierogi. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
  • stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant dookoła. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki rolady zawinąć pod spód. Ściereczkę kuchenną zmoczyć wodą i dobrze wykręcić, następnie w wilgotną zawinąć roladę. Boki związać nicia kuchenną
  • roladę ułożyć w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą i gotować 25 minut
  • ostrożnie wyjąć (gorąca!) rozpakować i pokroić w 2-3 cm plastry
  • podawać z ulubiona omastą. Polałam domowym tłuszczykiem ze skwarkami i  podałam ze szklaneczką maślanki
                                                                   SMACZNEGO !

uwagi: podana porcja farszu wystarczy na 2 rolady

2 komentarze:

  1. This is a topic that's near to my heart... Take care!
    Where are your contact details though?

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you are a great author.

    I will be sure to bookmark your blog and will often come
    back later in life. I want to encourage you to definitely
    continue your great work, have a nice holiday weekend!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...