Guten Appetit

poniedziałek, 21 maja 2018

Hummus z pieczonym burakiem


Hummus to bardzo zdrowa i pożywna pasta z ciecierzycy pochodzaca z krajów arabskich. Można dodatkowo zwielokrotnić jej wartości odżywcze, poprzez dodatek np. buraka. To smaczne i kolorowe żródło żelaza, przeciwutleniaczy i witamin.
Nudnawy  hummus zyskuje cudny kolorek i nowy, intrygujący smak. Ponadto dodatek buraka świetnie spulchnia masę. Pomijamy tutaj także dodatek wody, ponieważ burak wystarczająco rozrzedza masę ciecierzycową.

Najsmaczniejszy jest burak upieczony w piekarniku, ale w zastępstwie i ten ugotowny da radę. Przepis na  idealny klasyczny hummus  zapraszam tutaj.

Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 burak
1-2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini
sól, pieprz
czarny sezam/ czarnuszka
kumin - na czubek noża
oliwa

Wykonanie:

  • ciecierzycę z puszki dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Odsączyć
  • buraka owinąć w folię spożywczą i upiec w piekarniku, np. przy okazji innych wypieków (około 1 godz)
  • ciecierzycę, obranego, pokrojonego na mniejsze części buraka, czosnek i pozostałe przyprawy zblendować na gładka masę
  • hummus z burakiem wyśmienicie smakuje z awokado i listkami rukoli. Z tego powodu nie dodaję do hummusu za dużo oliwy, ponieważ awokado zawiera sporo tłuszczu. Polecam!
                                                                  SMACZNEGO !

3 komentarze:

  1. super propozycja, fajne połączenie smaków :) jak dla mnie zupełnie coś nowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam hummus w każdej odsłonie. Z pieczonym burakiem szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super,do zapisania:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...