Guten Appetit

środa, 23 maja 2018

Omlet ze szparagami z piekarnika (bez glutenu)


Omlet ze szparagami jest lekki, pyszny i sycący, idealny na śniadanie lub kolację. Omlet zapiekany w piekarniku jest jednym z najłatwiejszych i bardzo efektownych dań. W piekarniku omlet pięknie się ścina, nie w ma nawet potrzeby odwracania go na drugą stronę i robi się expresowo.
Szparagi idealnie komponują się z jajkiem, dlatego koniecznie musisz przygotować taki omlet chociaż jeden raz w sezonie szparagowym.


Składniki:
250 g szparagów
1 łyżka masła ghee/oliwy
sól, pieprz z młynka
50 ml białego wytrawnego
4 jajka
50 g creme fraiche
zioła/ szczypiorek, rukola

Wykonanie:
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Posmażyć na rozgrzanym maśle prze 1-2 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, następnie podlać winem i dusić przez około 5 minut do odparowania alkoholu
  • jajka roztrzepać ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, jeśli je dodajesz. Zalać szparagi przygotowaną masą jajeczną, potrzymać przez chwilę na płycie, nastepnie wstawić do nagrzanego do 200`C piekarnika
  • zapiekać omlet w piekarniku przez 10 minut
  • podawać posypany szczypiorkiem i z pomidorkami koktajlowymi
                                                                   SMACZNEGO !

Uwagi: nie wyrzucaj odłamanych końcówek szparagów. Ja zbieram do woreczka i chowam do zamrażarki. To świetna podstawa do przygotowania bulionu. Taki bulion to podstawa każdej wiosennej zupy, a już w szczególności do szparagowej.

1 komentarz:

  1. Może kiedyś ktoś przygotuje mi to na pyszne śniadanko...

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...