Guten Appetit

środa, 30 maja 2018

Pesto z rukoli i pestek dynii


Pesto z rukoli i pestek dyni jest znakomite, ma głęboki i bogaty smak. Możesz je wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów. Do dań z makaronem, zarówno na gorąco jak i na zimno w sałatkach, do serów, sosów, zup, dipów, twarogu.
Moje ostatnie odkrycie to młode ziemniaczki ugotowane w całości i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne!

Rukola jest lekkostrawna i niskokaloryczna, garść zielonej sałaty to zaledwie 5 kcal.
Warto włączyć ją do diety, bo to bogactwo witamin i minarałów.
Rukola zawiera 8 razy więcej wapnia, 5 razy więcej witaminy A, C i K i 7 razy więcej żelaza, niż ta sama ilość sałaty lodowej. To również cenne źródło cynku i potasu.
Za ostry smak rukoli odpowiedzialne są aminokwasy siarkowe o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w rukoli: luteina i zeaksantyna to cenne przeciwutleniacze mające zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej i zwyrodnieniu plamki żółtej, odpowiedzialnej za widzenie.
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, roślina działa pobudzająco na układ trawienny oraz na długo pozostawia uczucie sytości.
Pesto z rukoli w połączeniu z pestkami dynii to naturalne żródło zdrowia.

Składniki:
1 pęczek rukoli
4 łyżki pestek z dynii
4 łyżki oleju rzepakowego extra vergine
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
parmezan

Wykonanie:

  • rukolę  dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody, odwirować w suszarce do sałaty
  • pestki dyni podoprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Przestudzić
  • rukolę, pestki dynii, parmezan i olej zmiksować do grudkowatej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem 
                                                                  SMACZNEGO !

7 komentarzy:

  1. Pesto z rukoli to chyba moje ulubione. W tym roku będę je robić dość często, bo wysiałam sporo rukoli w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie miałem okazji posmakować takiego pesto. jetsem bardzo ciekawy jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wonderful publish, ѵery informative. Ӏ ponder whhy the othеr specialistss of tһiѕ sector don't
    notice thiѕ. Yоu muѕt proceed y᧐ur writing.
    I'm confident, youu һave a grsat readers' baase ɑlready!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hey terrific blog! Ɗoes running a blog simiⅼаr to thіs
    require a massive amouunt ѡork? I have vry ⅼittle knowledge of computer programming Ƅut I ѡɑѕ hoping
    t᧐ start my own blog in the near future. Αnyhow, shⲟuld
    yoᥙ hɑve any recommendations or techniques for new blog
    owners рlease share. I understand tһіѕ is
    off subject Ƅut I simjply һad tо ask. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  5. Excellent web ѕite. A lot oof helpful information hеre.

    I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious.
    And naturally, thank you to your effort!

    OdpowiedzUsuń
  6. Helpful information. Fortunate me I discovered your site by chance, andd I am stunned why this coincidence did
    not came about in advance! I bookmarked it.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...