Guten Appetit

środa, 9 maja 2018

Pierogi z farszem z dorsza i łososia


Pierogi z rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość.
Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom.
Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza?
Dzisiejsze są wyśmienite!

Składniki na farsz:
2 filety z dorsza ze skórą
około 200 g filetu z łososia
1 jajko
1 cebulka
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
sok z cytryny
bulion
Składniki na ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
solidna szczypta soli
Składniki na dip chrzanowy:
200 g jogurtu greckiego
1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

  • rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem
  • bulion zrobiłam samodzielnie, ponieważ później posłużył mi do przygotowania zupy (przepis w następnym poście). W szerokim, niskim rondlu zagotuj 1 l wody z marchewką, pietuszką, kawałkiem selera, pora i gałązki lubczyku. Dorzuć 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj około 30 minut. Dołóż kawałki ryby tak, by były zanurzone w bulionie, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut. Gdy ryba zbieleje delikatnie wyciągnij i rozłóż na talerzu, by wystygła
  • w międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, solą i olejem tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut
  • jogurt wymieszaj z resztą składników podanych w przepisie i wstaw do lodówki
  • z ostudzonej ryby ściągnij skórę i posiekaj drobno lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i posiekaną, przysmażoną cebulką. Dopraw solą i pieprzem
  • cienko rozwałkuj ciasto, wykrawaj pierścieniem metalowym lub szklanką krążki i napełniaj przygotowanym farszem. Dokładnie zlepiaj brzegi i odkładaj pierogi na ściereczke kuchenną
  • gotuj w osolonym wrzątku, licząc po kilka minut od wypłynięcia pierogów nad powierzchnię wody
  • podawaj z przygotowanym dipem chrzanowym
                                                                 SMACZNEGO !


3 komentarze:

  1. Hello! Do you use Twitter? I'd like to follow you iff that ᴡould be ok.
    I'm absolᥙtely enjoying yoսr blog and looк forward to new posts.

    OdpowiedzUsuń
  2. I've read several excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
    I surprise how a lot attempt you put to make
    this sort of excellent informative website.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...