Guten Appetit

poniedziałek, 28 maja 2018

Pizza blanca ze szparagami


Cieniutka, chrupiąca pizza z białym sosem i zielone szparagi jest warta polecenia tym bardziej, że sezon szparagowy w pełni.
Pomimo kilku zaledwie składników pizza jest bogata w smaki. Biały sos na bazie śmietanki z cebulką w wersji wegeteriańskiej, w wersji dla mięsożerców możesz dodać pokrojony boczek lub kawałki łososia,
jak w przepisie na flammkuchen (przepis tutaj). Doskonałe ciasto na pizzę przygotujesz z tego przepisu.
Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów. Polecam!

Składniki na 2 pizze:
250 g maki orkiszowej jasnej
140 ml wody
15 g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju/oliwy

Na nałożenie:
200 g szparagów
1 cebula
200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
mozarella
świeży tymianek - opcjonalnie
olej/oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • przygotuj ciasto na pizzę z przepisu na blogu
  • cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij na gorącej patelni, następnie dolej śmietanę kremówkę i podgrzewaj około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj teraz posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem
  • umyj szparagi, odłam zdrewniałe koncówki (nie wyrzucaj, zachowaj do przygotowania bulionu). Duże, grube szparagi przetnij wzdłuż na pół
  • rozwałkuj cienko ciasto na 2 placki. Rozsmaruj sos śmietanowo-cebulowy i ułóż szparagi, a na szparagach pokrojoną w plasterki mozarellę
  • piecz na kamieniu 10 minut, do zrumienienia brzegów
                                                                 SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. O matko uwielbiam pizze, biankę również!
    Właśnie zakupiłam kamień do pizzy! Będzie jej jeszcze więciej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, pizza zawsze jest pyszna☺

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)