Guten Appetit

czwartek, 17 maja 2018

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem


Rabarbar króluje w wypiekach i nic dziwnego, bo sezon na rabarbar jest bardzo krótki. Lubimy jego kwaśny, orzeźwiający smak. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Ponadto sprzyja naszej sylwetce, bo w 100 g ma zalewdwie 20 kcal.
Dzisiejsze ciasto to podwójna porcja błonnika, bo i z rabarbaru i z mąki pełnoziarnistej.
Ciasto zrobiłam bez dodatku jajka, jest wyjątkowo kruche i super smaczne.
Cienutka, chrupiąca skorupka ciasta otula bardzo rabarbarowe, orzeźwiające, kwaskowate wnętrze.

Składniki na 4 tartaletki:
200 g mąki orkiszowej1050
100g cukru/ksylitolu
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

dodatkowo:
500 g rabarbaru
1/2 szklanki  mrożonych malin
2 łyżki miodu
1 budyń waniliowy
cukier waniliowy
orzeszki pistacjowe

Wykonanie:

  • mąkę, cukier i szczyptę soli zagnieść z kawałeczkami pokrojonego, zimnego masła. Dodatek zimnej wody sklei ciasto. Zawinąć ciasto w kulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę
  • rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z miodem, cukrem waniliowym, malinami  i proszkiem budyniowym. Odstawić
  • piekarnik nastawić na 200`C
  • ciasto cienko rozwałkować między folią spożywczą na i wyciąć 4 okręgi o średnicy 14 cm. wykleić ciastem nasmarowane wcześniej masłem foremki, dobrze ucisnąć brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Na tartaletki równomiernie rozłożyć przygotowany rabarbar
  • resztę ciasta cienko rozwałkować i wyciąć foremką serduszka. Wyłożyć na masę rabarbarową. Posmarować serduszka mlekiem i rozsypać posiekane orzeszki pistacjowe
  • piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia
  • podawać posypane cukrem pudrem
                                                                   SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Kochana czekam na buraczany humus:)polecasz dodawac pyłek do koktajlu,a słyszałam że on musi odstać kilka godzin żeby działał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się zgadza, do koktajlu dodaję zmielony pyłek, bo w tej postaci jest lepiej przyswajalny. Moczyć zaś powinno się pyłek w kulkach:) Hummus w rzygorowaniu:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)