Guten Appetit

sobota, 26 maja 2018

Tort szpinakowy z kremem jogurtowym, truskawkami i pestkami granatu - super fit

Zielony tort kusi i intryguje swoim kolorem. Częstuję dzisiaj wszystkie mamy moim tortem. Zielone cudo ubarwi każdą uroczystość. Cudownie rzeźki, wiosenny, zielony kolor ciasto uzyskało dzięki dodatkowi szpinaku. Może dodatek szpinaku Cię przeraził, ale nie ma obaw. Ciasto nie ma posmaku szpinakowego. Ponieważ szpinak przed dodaniem został zmiksowany z olejem, ciasto jest wilgotne, puszyste, delikatne i nie wymaga ponczowania.
To jest moja wersja tego popularnego już od dosyć dawna ciasta w necie - wersja fit. Torcik przełożyłam kremem na bazie jogurtu i bitej śmietany, z truskawkami z dodatkiem pestek granatu. Niewielki dodatek żelatyny wspaniale stabilizuje krem.

Tort jest obłędnie pyszny. Jak skosztujesz jestem pewna, że na jednym kawałku się nie skończy.

Składniki na ciasto:
4 jaja L
1 szklanka oleju
350 g mrożonego szpinaku
1 szklanka mielonego ksylitolu/cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

Składniki na krem:
500 g jogurtu greckiego
250 ml śmietany kremówki 35%
4 płatki żelatyny (4 łyżeczki)
4 łyżki ksylitolu/ cukru pudru

Dodatkowo:
500 g truskawek
1/2 granatu

Wykonanie:

  • odważyć szpinak i pozostawić do rozmrożenia. Rozmrożony mocno odcisnąć na sitku. Szpinak zmiksować z olejem na głądką masę 
  • odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po 1 łyżce ksylitolu. Po dodaniu całego cukru dodać cały czas ubijajać po 1 żółtku. Wmieszać do masy jajecznej zmiksowany szpinak. Na koniec dodać w porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą
  • ciasto wyłożyć na tortownicę o przekroju 24 cm, wyłożoną papierem do piecznia. Wyrównać szpatułką górę
  • piec w 180`C 45 minut
  • z ostudzonego ciasto ściąć "górkę", następnie przeciąć na 3 blaty. Ścięty kawałek pozostawić do dekorowania tortu  
  • 4 litki żelatyny namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie. W międzyczasie w malutkim garnuszku zagotować 2-3 łyżki wody. Zestawić garnuszek z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę i wymieszać z wrzątkiem do rozpuszczenia. Przestudzić
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno przez klika minut. Wymieszać sztywną śmietanę i cukier z jogurtem, na końcu wlewając do kremu cienką strużką - cały czas miksując żelatynę
  • wmieszać do kremu część pociętych na małe kawałki truskawek i część pestek granatu
  • blaty przełożyć przygotowanym kremem. Górę i boki tortu obłożyć kremem, następnie obsypać zielonym okruszkami z pozostawionego kawałka. Udekorować wg uznania resztą owoców
                                                                 SMACZNEGO !











5 komentarzy:

  1. Wspaniały!
    Muszę wreszcie upiec to zielone szpinakowe ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  2. I love it when people come together and share
    views. Great website, keep it up! Toko Mesin

    OdpowiedzUsuń
  3. If some one wishes expert view on the topic of blogging after that i propose him/her to pay a
    quick visit this website, Keep up the good job.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny kolor! Cudownie Ci wyszedł ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)