Guten Appetit

środa, 20 czerwca 2018

Dietetyczne klopsiki z indyka


Klopsiki z indyka, bez smażenia obgotowane w rosole to pyszny dietetyczny obiad. Klopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka, mianowicie indyczej piersi i na potrzeby chwili. Świetny obiad w diecie lekkostrawnej dla małych dzieci lub osób będących na specjalnej diecie.
Szczególnie pierwsze dni po operacji wymagają lekkiej diety, by organizm zamiast tracić energię na trawienie, spożytkował siły na powrót do zdrowia.

Dietetyczne klopsiki tak nam posmakowały, że z przyjemnością powtórzę ten smaczny obiad jeszcze nie jeden raz.

Składniki:

600 g filetu z indyka
1 czerstwa bułka
mleko z wodą do namoczenia bułki
1 mała cebula
1 marchew
1 jajko
1  szklanka rosołu z indyka
sól, pieprz
1 łyżka mąki
koperek

Wykonanie:
  • bułkę namoczyć w mleku wymieszanym z gorącą wodą. Po 5-10 minutach odcisnąć
  • obrać cebulę i marchewkę. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • zmielić mięso razem z bułką i cebulką. Doprawić solą, pieprzem, dodać jajko i wyrobić ręką. Formować wilgotną dłonią niewielkie kulki
  • w rondlu zagotować rosół, dodać startą marchewkę i umieścić przygotowane klopsiki. Rosołu nie powinno być za dużo, klopsiki nie są całkowicie zanurzone, a w trakcie gotowania delikatnie je obrócić. Gotować około 15-20 minut
  • sos zagęścić mąką. Na koniec wmieszać posiekany koperek
  • podałam z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej (przepis tutaj)
                                                                 SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Robię identyczne, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wonderful article! This is the kind of information that are
    supposed to be shared across the internet. Disgrace on the search engines for no
    longer positioning this post upper! Come on over and consult with my site .
    Thanks =)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)