Guten Appetit

sobota, 9 czerwca 2018

Kokosowe ciasto z truskawkami i mango


Pyszne, aromatyczne ciasto z truskawkami i mango. Mięciutkie, puszyste i nie ma opcji, że się nie uda. Świetne do koszyka piknikowego, do zabrania na plażę, do popołudniowej kawki.


Składniki:

260 g mąki orkiszowej jasnej
60 g wiórków kokosowych
150 g cukru/ksylitolu
4 jaja M
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g truskawek
400 g mango

Wykonanie:

  • truskawki umyć, odszypułkować. Mango odkroić od pestki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
  • miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem/cukrem na biały puch, następnie cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Na końcu na małych obrotach miksera wmieszać mąkę
  • ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Na cieście rozłożyć owoce, delikatnie  wciskając je do ciasta
  • piec w 180`C 40-45 minut, do suchego patyczka
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem
                                                                SMACZNEGO !



4 komentarze:

  1. Przecudownie sie prezentuje. Wszystko mam,co potrzebne :-). Moge prosic wymiary blaszki :-)?

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile wiórek kokosowych?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)