Guten Appetit

środa, 4 lipca 2018

Chlebek bananowy z czereśniami - fit i wege


Chlebek bananowy, a właściwie najprostsze ciasto jakie można upiec. Bez miksera, bez ubijania, wystarczy łyżka lub szpatułka do wymieszania suchych składników z mokrymi. Bajecznie proste i bardzo smakowite, mięsiste i wilgotne. Najczęściej przypominam sobie o bananowym chlebku, gdy mam na stanie przejrzałe banany. To właśnie najlepszy przepis na wykorzystanie zapominanych, z czarnymi plamkami, bardzo dojrzałych bananów. Takie mają najwięcej słodyczy.
Dzisiejszy chlebek jest bez dodatku jajek, słodycz płynie z bananów i ksylitolu, a do upieczenia użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, pełnej błonnika.

Bez wyrzutów sumienia możesz sięgnąć po drugi kawałek!

Skladniki:

3 dojrzałe banany
2 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
1/2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku
1/2 szklanki ksylitolu/cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu

Wykonanie:

  • czereśnie umyć i wydrylować
  • odważyć do miseczki suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
  • zblendować obrane, pokrojone banany. Dodać olej, maślankę i zblendować powtórnie
  • do suchych składników dodać mokre i wymieszać
  • przygotowane ciasto przełożyć do  standartowej keksówki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, ułożyć czereśnie, wyłożyć resztę ciasta i pozostałe czereśnie, delikatnie wciskając je do środka
  • piec w 180`C 45-50 minut, do suchego patyczka
  • przed podaniem posypać zmielonym ksylitolem/cukrem pudrem
                                                              SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. faktycznie bardziej ciasto niż chleb, ale nie zmienia to faktu, że wygląda bardzooo apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)