Guten Appetit

środa, 11 lipca 2018

Dorsz z patelni z tymiankiem - szybki obiad




Dorsz z patelni to bardzo prosty sposób na szybki obiad. Ryba smażona krótko jest bardzo soczysta. Delikatne mięso dorsza zamarynowane w soku z cytryny z dodatkiem aromatycznego tymianku smakuje znakomicie. Ryba nie musi być nudna, wystarczy dodatek tymianku, by danie nabrało innego wymiaru.

Dorsz z tymiankiem, młodymi ziemniaczkami i sezonową surówką to świetny letni obiad, jeden z naszych ulubionych obiadów w okresie lata.

Składniki:

4 filety z dorsza ze skórą
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
gałązki tymnianku/suszony tymianek
2 łyżki mąki
olej do smażenia

Wykonanie:

  • umytą rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Pospolić, oprószyć pieprzem i obłożyć lub posypać tymiankiem. Większe kawałki przekroić. Odstawić na 10-15 minut
  • przed ułożeniem na patelni rybę obtoczyć w mące, nadmiary strzepnąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, do zrumieninia. Usmażone kawałki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką 
                                                                 SMACZNEGO !



1 komentarz:

  1. marzenie :) zjeść takiego świeżutkiego dorsza w nadmorskiej restauracji

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...