Guten Appetit

piątek, 13 lipca 2018

Dżem wiśniowy z amaretto


Domowy dżem wiśniowy, wiadomo najlepszy. Bez żel-fixów, konserwantów i innych niechcianych dodatków.
Jak co roku dżemy robię z ksylitolem - są bez cukru, a słodkie. Jeśli preferujesz zdrową, naturalną kuchnię ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli jest Ci obojętne czym słodzisz przetwory, użyj po prostu cukru w proporcji do ksylitolu 1:1.
Wiśnie to pyszne i bardzo aromatyczne owoce, a dżem przygotowany z samych wiśni ma wielu zwolenników. Smak można jeszcze dodatkowo podkręcić dodając i urozmaicić smak dżemu likierem migdałowym amaretto i płatkami  migdałowymi.

Nie wiem jak zachowają się płatki migdałowe po kilku miesiącach przechowywania, ale na dziś dżem jest pyszny, a płatki nadają przyjemnej chrupiącej tekstury.

Składniki na 6 słoiczków a`200 ml:

2 kg wiśni
500 g ksylitolu
100 ml amaretto
płatki migdałowe

Wykonanie:

  • wiśnie dokładnie umyć, odstawić na sitku, by obciekły z wody. Wydrylować
  • wypestkowane wiśnie zasypać ksylitolem, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, by puściły sok
  • teraz rozpocząć wysmażanie. Najlepiej zrobić to w ciągu 2 dni po kilka godzin dziennie - jednorazowo lub w kilku ratach. Mniej więcej godzinę przed końcem wysmażania wlać likier i odparować nadmiar wody. Na końcu wymieszać z podprażonymi płatkami migdałowymi
  • dżem jest gotowy, gdy jest odpowiednio gęsty i płatami spada z łyżki
  • gorącym dżemem napełnić wyparzone, suche słoiczki. Zakręcić nakrętki
  • na zimowe zapasy pasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia
                                                        UDANYCH PRZETWORÓW!

1 komentarz:

  1. I couldn't resist commenting. Very well written!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...