Guten Appetit

sobota, 21 lipca 2018

Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki



Puszysty, słodki, pachnący wakacjami placek ze śliwkami. Okazuje się, że i ciasto może być pełne składników odżywczych, zamiast tuczących, pustych kalorii.
Mąka gryczana i orkiszowa pełnoziarnista zastąpiły tradycyjną białą, a ksylitol cukier. Bardzo proste do przygotowania i super smaczne. Informacja dla sceptyków - ciasto nie ma absolutnie gryczanego posmaku!

Moja niespełna 10-letnia wnuczka Helenka świetnie radzi sobie w kuchni. Naleśniki w jej wykonaiu to czysta perfekcja. Mazurki wielkanocne ozdobione przez Helenkę jeszcze nigdy nie były takie piękne. Ostatnio ma manię pieczenia, dlatego ten przepis jest dla Ciebie Helen!

Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki ksylitolu/cukru
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
około 500 g śliwek
cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • śliwki umyć, odsączyć i pozbawić pestek
  • w małym rondelku roztopić masło, odstawić do przestudzenia
  • blaszkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  • odmierzyć obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia
  • białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać cukier po jednej łyżce, następnie dodać po jednym żółtku, na końcu wlać cienką strużką roztopione masło
  • zmiksować masę jajeczną z mąką
  • przełożyć ciasto do foremki. Na wierzchu poukładać połówki śliwek, lekko wciskając je do ciasta
  • piec w 180`C 35-40 minut do zrumienienia
  • studzić na kratce
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem
                                                                 SMACZNEGO !

uwagi: śliwki można podmienić morelami, a przed pieczeniem posypać je płatkami migdałowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)