Guten Appetit

sobota, 11 sierpnia 2018

Tarta z porzeczkami w kratkę


Na zakończenie sezonu porzeczkowego krucha tarta z porzeczkami, bardzo prosta i bardzo pyszna. Ciasto bez dodatku jajka jest wyjątkowo smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami, a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche.

Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem.
Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie!
Przepis znalazłam tutaj. Polecam!

Składniki na ciasto:

250 g mąki orkiszowej jasnej
50 g cukru/ksylitolu
szczypta soli
150 g zimnego masła
ok. 2 łyżek lodowatej wody

Składniki na nadzienie:

1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki cukru/ksylitolu
2 łyżki mąki
4 łyżki roztopionego masła

Dodatkowo:

500 g czerwonych porzeczek
2 łyżki cukru/ksylitolu
2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami ciasto z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego, aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę i połączyć składniki w gładką kulę, nie zagniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 45-60 minut do lodówki
  • porzeczki opłukać i osuszyć, oderwać szypułki
  • w misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem, mąką i roztopionym masłem
  • formę na tartę 34x13 lub okrągłą o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem
  • ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy między folią spożywczą i papierem do pieczenia. Zdjąć folię i trzymając ciasto papierem do góry wyłożyć nim spód i boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć paski
  • na spód wyłożyć porzeczki wymieszane z cukrem. Ułożyć paski z ciasta. Posmarować je mlekiem
  • wstawić do piekarnika i piec w 190`C około 40 minut
                                                                  SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. Para las últimas noticias, debe visitar Internet y en Internet,
    hallé este sitio web como el mejor sitio para las últimas
    actualizaciones. ¡Volveré, ya que he marcado esta página
    como preferida y lo he twitteado a mis seguidores!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)