Guten Appetit

wtorek, 8 stycznia 2019

Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami


Pierogi z mięsem z rosołu to najsmaczniejszy sposób wykorzystania mięsa rosołowego. Smaczniejsze kawałki można po prostu wyłowić i podać z sosem chrzanowym lub musztardowym (prosty przepis na sos musztardowy znajdziesz tutaj).
Z pierogami nieco więcej pracy, ale za jednym zamachem przygotujesz obiad przynajmniej na 2 dni. Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu.
Warto na rosół kupić mięso z tłuszczykiem, np. poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej.
Ekonomiczny, tani i pyszny obiad.

Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów):

2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki gorącej wody
solidna szczypta soli
1 łyżeczka masła/oleju

Składniki na farsz:

250 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina)
400g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee

Omasta:
przysmażona cebulka, skwarki

Przygotowanie:
  • obraną cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów
  • mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Gdy farsz jest za suchy dodaj 1-2 łyżki bulionu
  • zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść w gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na około 15-30 minut. Ciasto rozwałkuj kolejno na 2 cienkie placki i wykrawaj metalowym pierścieniem lub szklanką kółka, nakładaj po łyżeczce farszu, następnie dokładnie zlep brzegi. Odkładaj na ściereczkę kuchenną
  • pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju kilka minut licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię
  • podawaj z przysmażoną cebulką lub skawarkami
                                                                  SMACZNEGO !


7 komentarzy:

  1. A ja dzisiaj robię pierogi z kaszą gryczaną, serem białym, cebulką uduszoną na maśle klarowanym i miętą. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Uwielbiam wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. This paragraph ᴡill һelp the internet people for setting ᥙp new weblog or eνen a weblog from start to end.

    OdpowiedzUsuń
  4. May I simply say what a relief to find an individual who actually knows what they're discussing online.
    You definitely know how to bring a problem to light and make
    it important. A lot more people should check this out and understand this side of your story.
    It's surprising you aren't more popular because
    you definitely possess the gift.

    OdpowiedzUsuń
  5. My brother suggested I might like this website. He was entirely right.

    This post actually made my day. You cann't imagine simply how much time I had spent for this info!
    Thanks!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...